en-A Matematika

18/06/2019

Mikor meghalljuk ezt a szót, hogy matemtika, mi jut először az eszünkbe? Elsőre: "nem szeretem, utálom, hagyjál békén..." , melyek kiválóan tükrözik érzelmeinket a matematikához.

Másodjára: számok, gyök, négyzet, téglalap, kör, szorzás, törtek, összeadás, kivonás...

Ez már sokkal inkább közelít a tárgy jelentéséhez, mint az előbbi, ám a matematika ennél sokkal több. Nem lehet pusztán azt mondni rá, hogy számok, hiszen már a neve is valami egészen csodálatos dolgot rejt.

Sokan úgy képzelik el, mint valami zord külsejű embert, akinek nincs szíve, Folyamatosan csak elvesz, bántalmaz, megdorgál. Nincs benne semmi szeretet, semmi jó érzés. Hideg, érzéketelen, együgyű. Pedig ez nem így van.

A matematika elsőre tűnhet csak úgy, mint egy rémisztő alak, de miután megismered, felfedezed, milyen csodálatos belső tulajdonságai vannak. Ekkor pedig már nem rémként fogod őt látni, hanem úgy lép eléd, mint egy szőke herceg, mint egy szép királykisasszony, aki arra vár, hogy csak a Tiéd legyen. A külseje megfog, de a belseje egyszerűen lenyűgöz, magával ragad. Van benne valami egészen egyedi, valami amit nem lehet elmondani. Csak akkor fogod megérteni, ha benne vagy, ha látod a belső működését, mint egy motornak. Mi mozgatja, mi hajtja, mi tartja össze... és egy idő után már nem csak látni fogod, hanem érezni is a matematikát. Érzed milyen kecses, milyen bájos, mennyire magával ragadó. Elkezded megkedvelni, megszeretni és a végén egyenesen imádni fogod, a rajongója leszel.

Nem lesz sem éjjeled sem nappolod, hogy ne gondolnál a matematikára. Olyan mint, amikor az ember szerelmes, de ez a szerelem soha nem múlik el. Sőt egyre csak erősödik. A lelekedben megmozdul valami, ami nem hagy majd nyugodni. Kialakul egyfajta vágy ( a matek tudás vágya ), amit csak is a matematika tud csillapítani. Kívánni fogod, és "ő" ott lesz neked minden egyes pillanatban, mégsem fogod elérni gyakran. Ha akarja eléred, ha nem akarja, teljesen elbújik előled. De ezzel is csak a javadat fogja szolgálni, "ő" mindig ad, de soha nem vesz el. Csak is így kaphatod meg a matematikai tudást, mely előre fog vinni.

Ezenkívül? Rendbe rak. Rend lesz a fejedben, s egy idő után a környezetedben.

Tisztaságra, erkölcsösségre nevel. A matemaikában minden pont a helyén van, így ha foglalkozol vele, szánsz rá időt, elviszed magaddal akárhová is mész, akkor az életedben is minden pont a helyére kerül.

Gondolkodásmódod letisztul, nem lesz káosz a fejedben.

És a végén nem csak a matekot fogod érteni, hanem a világot is.