en-Diszkalkulia ( matematikában )

01/08/2018

A szó erdete

A "diszkalkulia" szó eredete: Magyarul a diszkalkulia fogalmát leginkább "számolási zavar"-nak fordítják. Eredeti elnevezése azonban egy összetett(összeépített) szó, nézzük az alkotóelemeit: Disz : a görög "düsz" szóból ered, jelentése kb. így fordítható le magyarra: "rosszul" Kalkulia : bár a magyarul is meglehetősen elterjedt "kalkulálás", másképpen "számolás" szóval lehet összefüggésbe hozni, eredetileg egy latin szó a "calculare" lehet az alapja. Nyers fordításban tehát a diszkalkulia kb. ezt jelenti: " rosszul számol ". ( https://hu.wikipedia.org/wiki/Diszkalkulia )

Ezen a ponton kicsit gyanakodhatunk, ez miért egy betegség? Matematikus vagyok, így a logika életem szerves része: nézzük, hogyan szokták a betegségeket elnevezni? példa1: "Megfázás": ez egy betegség, ugyanakkor már a betegség neve is elárulja annak okát: valahogyan nem volt elég meleg az egyén számára, ezért megfázott: ez az oka! példa 2: "Szívroham": A betegség neve elárulja annak okát is:" rohan a szív". Mindkét fent említett betegség elnevezése leírja annak okát: így esélyt kaphatunk arra is, hogy gyógyíthassuk azt, hiszen tudjuk hogy mi az amin változtatni kellene!


Kialakulása

Térjünk vissza a diszkalkuliára! 

 Egy pszichológus ismerősöm véleménye:

"Ezek a "disz"-es betegségek kitalált betegségek... , a valóságban ilyenek nincsenek!". ... Tényleg ? De akkor mi ez az egész ?

Tehát nyersen fordítva: a " rosszul számolás" a matematikában. Tudunk bármit is elnevezése alapján ennek okáról? Véleményem szerint az elnevezés nem mond semmit. Mindössze azt írja le mi az ami "van". Illetve leginkább azt ami "nincs"! Ebből akár arra is következtethetünk, hogy azok akik elnevezték, lehet, hogy semmilyen tudással sem rendelkeztek gyógyítása vagy kezelése területén, ...ezért nevezték diszkalkuliának? Esetleg még az alapvető okokat sem ismerték fel? Bár 25 évnyi kutatás után eléggé tiszta képem alakult ki erről a jelenségről, amelyet betegségnek én még véletlenül sem neveznek, sőt kitűnő eredményekkel teljesítő diákok is mutatkoztak ezen a területen, azt kell mondjam... Egyrészt a diszkalkulia semmivel sem több vagy kevesebb mint bármely más matematika-tanulási probléma, ugyanakkor több okból is eredhet, így eredményes kezelése és gyógyítása idő és munkaigényes folyamat. Megnyugtathatok azonban mindenkit: A diszkalkulia jelensége tökéletesen gyógyítható! Sőt az egész osztály vagy akár az egész ország legjobb matematika tanulói is válhatnak, az eredetileg "diszkalkuliásnak" diagnosztizált gyerekekből.